Experienta Manfrotto 394-H (review preluat din Clubul Foto)
Acum aproape doua saptamani am plecat intr-o tura foto pe munte, cu scopul de a pregati materiale pentru o serie de articole pe care le-ati putut citi aici, pe Clubul Foto, zilele trecute.
Am avut destul de mult echipament foto si a trebuit sa fac in asa fel incat sa reduc la maxim spatiul ocupat de aparatele, obiectivele si blitzurile testate, dar sa pot avea totusi la indemana si toate accesoriile de care aveam nevoie.
Deoarece nu puteam sa renunt la cele doua aparate foto (Canon 600D, Panasonic G3), patru obiective si patru blitzuri Canon, deoarece acestea erau subiectul articolelor, a trebuit sa gasesc o solutie optima in ceea ce priveste trepiedul pentru un Canon 600D, obiectiv 18-55 si blitz Canon 430Ex
Am decis sa renunt la trepiedul meu greoi si sa caut o varianta mai apropiata de specificul nevoilor mele din aceasta tura foto: un trepied care sa fie usor de folosit, fara prea multe functii care mai mult m-ar fi incurcat, sa aiba o greutate redusa si sa suporte lejer un Canon 600D cu obiectiv 70-200 si blitz atasat (acesta fiind maximul de echipament pe care as fi putut sa il utilizez in acelasi timp, pentru teste).
Respectand criteriile pentru alegerea unui trepied, m-am oprit asupra seriei 390 de la Manfrotto, mai exact modelul Manfrotto MK394-H, pe numele sau complet, un trepied destinat fotografilor entuziasti, care nu sunt dispusi sa cheltuie sume considerabile pe un astfel de accesoriu, dar cauta o solutie stabila, de calitate, pentru un DSLR entry sau mid-level cu obiectiv zoom standard (18-55, 55-200 sau echivalent).
Am ales acest Manfrotto 394 si din alt motiv: capul de trepied inclus in pachetul 394-H poate fi folosit fara probleme si pentru filmarea cu un aparat DSLR. Cum Canon 600D este un DSLR dotat si cu functie de filmare, m-am gandit ca as putea incerca si cateva secvente filmate, daca as avea trepiedul potrivit.
Experienta Manfrotto 394
Asadar, Manfrotto 394 a fost! M-a insotit pe tot parcursul turei foto de pe Culoarul Rucar-Bran si m-a ajutat de nenumarate ori. Am reusit sa fac fotografii cu trepiedul atat in interiorul Castelului Bran, deoarece Manfrotto 394 este stabil chiar si atunci cand picioarele nu sunt decshise la maxim (din cauza spatiului ingust din castel), dar l-am folosit si la fotografii care l-au solicitat mai mult, de exemplu expuneri lungi in mijlocul unui rau de munte. Da, asa cum puteti vedea in fotografiile de mai jos, am reusit “performanta” de a uda trepiedul 394 pentru a fotografia cateva cadre in mijlocul apei. Spre marea mea surprindere, desi nu este un trepied scump, a rezistat foarte bine si imaginile au iesit ok (aici m-a ajutat si faptul ca picioarele lui manfrotto 394 pot fi pozitionate in trei unghiuri diferite).
In imaginile alaturate veti vedea trepiedul Manfrotto 394 cu aparatul Canon 600D (cu obiectivul de kit) si blitz atasat, configuratia maxima (din punct de vedere al greutatii) pe care am testat-o. In cateva imagini veti vedea si placa micrometrica Manfrotto 454, pe care am utilizat-o pentru fotografii 3D, asa cum am scris mai pe larg aici.
Manfrotto 394 cu cap video
Spuneam mai sus ca trepiedul Manfrotto 394 este potrivit atat pentru fotografiere dar si pentru cei care au obiceiul de a utiliza functia de filmare a DSLR-ului lor. Am ales acest trepied si din acest motiv. Dintre toate modelele echivalente (ca pret), acesta a fost singurul care la un test rapid mi-a dovedit ca poate fi utilizat si pentru filmare. Cum mi-am dat seama de acest lucru? Este simplu si puteti testa si voi: deschideti trepiedul la maxim (picioarele desfacute si in pozitie normala de fotografiere) si, fara a aseza aparatul pe trepied, apasati cu mana pe capul de prindere de sus in jos, perpendicular pe axa trepiedului. In aceasta pozitie, cu cealalta mana incercati sa miscati capul pe orizontala. Daca miscarea este lina si nu “sacadeaza” sau nu se agata, inseamna ca atunci cand veti fixa aparatul foto si veti incepe sa filmati, panning-ul va iesi asa cum veti dori, fara intreruperi sau secvente sacadate din cauza unui cap video de calitate indoielnica.
Se pare ca testul meu a functionat, deoarece atunci cand am inregistrat cateva secvente video cu Canon 600D si Manfrotto 394, rezultatele au iesit foarte bine. Puteti vedea mai jos filmarea. Secventa este inregistrata in cadrul evenimentului numit “Turnirul Cetatilor“, in Bran, 14 August 2011. Puteti vedea cum miscarile aparatului pe trepied sunt foarte line si ajuta la panning.
Concluzii
Manfrotto 394 poate fi cel mai bun prieten al fotografului, daca este ales corect. Sau, mai bine zis, daca cerintele fotografului se incadreaza in limitele impuse de producator pentru acest trepied. Este un trepied solid cu un cap care poate fi folosit atat pentru fotografii dar si pentru a inregistra scurte secvente video, care poate sustine aparatura foto de pana la 3.5kg ,(in siguranta, excentric axului, deoarece in ax poate sustine aproape dublu), are un raport foarte bun greutate suportata / greutate proprie si, mai ales, este construit din componente de calitate care va asigura rigiditatea sa chiar si dupa mult timp de la achizitie. Apropo de asta, pe site-ul Manfrotto Romania scrie ca si 394 participa in programul de extindere a garantiei, daca il inregistrati pe site, dupa ce il achizitionati.
In orice caz, eu am ramas placut-impresionat de experienta avuta cu acest trepied. Manfrotto 394 s-a dovedit o alegere corecta, atat din punct de vedere al pretului dar si al performantelor. Cu siguranta isi face treaba pentru care a fost proiectat. Daca aveti un DSLR gen Canon 600D sau Nikon D5100 si nu folositi obiective foarte grele, Manfrotto 394 poate fi alegerea ideala, pentru un buget redus. In plus, are si husa de transport in dotare, lucru care m-a ajuta foarte mult in aceste trei zile de umblat pe munti.
Fotografiile din acest articol au fost realizate cu noul Panasonic G3, camera foto Mirrorless a anului 2011-2012 la EISA.
Manfrotto 394, specificatii tehnice complete:
- material: aluminiu
- cap 3-Way inclus
- placuta cu desprindere rapida
- cap cu panoramare 360 grade, inclinare laterala 90 grade (tip portret) si inclinare 90 vertical, toate ajustabile individual
- picioare cu 3 unghiuri diferite de inclinare a picioarelor
- terminatii picioare de cauciuc pentru o aderenta sporita
- sistem de eliberare/blocare rapida a picioarelor, cu cleme ajustabile cu inbus (se pot strange sau slabi in functie de preferinte)
- inaltime maxima: 143cm (ceea ce cu cap si aparat ajunge la o inaltime rezonabila pentru un adult cu o inaltime medie de 180 cm)
- inaltime minima: 51cm si datorita lipsei spreader-ului dintre picioare, si a coloanei reversibile (cu capul in jos), se poate utiliza cu succes la fotografii macro
- inaltime pliat: 36cm ceea ce-l face foarte compact si usor de transportat
- diametru coloana: 25mm
- sectiuni picioare: 4
- greutate maxima suportata: 3.5kg
- greutate proprie: 1.670kg.
- filet montare aparat/camera 1/4″
- husa de transport inclusa
Articolul este o preluare din Clubul Foto fiind realizat de catre Calin Stan si publicat pe site-ul Manfrottoromania.ro cu acceptul si prin amabilitatea autorului. Toate drepturile asupra fotografiilor precum si a informatiilor publicate apartin autorului. Mai multe informatii despre Clubul foto si despre Calin Stan se pot gasi la www.clubulfoto.com . Multumim Clubului foto si Calin Stan pentru review.