Manfrotto sustine ”Acoperisul Romaniei”
Manfrotto sustine fotografia, atat la propriu cat si la figurat. Daca trepiedele producatorului italian sunt unele dintre cele mai bune in sustinerea aparatelor foto, reprezentatii acestuia sustin cele mai bune proiecte fotografice.
Un astfel de proiect este “Acoperisul Romaniei”, o initiativa a asociatiei PhotoRomania care doreste sa promoveze si sa protejeze Romania prin intermediul fotografiei. Cei patru fotografi care acum sunt implicati in proiect doresc sa ofere publicului posibilitatea de a vedea locuri incredibile din tara, prezentate prin prisma obiectivelor foto, a imaginatiei si a creativitatii fiecaruia dintre ei.
In acest fel ei invita pe toti, chiar si pe cei care nu pot ajunge in varful muntilor sa descopere frumusetile inegalabile din Romania, aflate “la inaltime”. ”Pentru ca ne-am propus sa fotografiem Romania de pe cele mai inalte varfuri ale muntilor si dealurilor, oferind tuturor panoramele si privelistile care ne-au convins si pe noi sa mergem acolo.”
Pornind de la ideea ca tara noastra nu duce lipsa de peisaje si locuri incredibile, ci doar de proiecte care sa o promoveze la adevarata valoare, au ales imaginile si textul pentru a arata partea frumoasa a Romaniei. Intentia celor patru fotografi, Diana Somogyi, Dan Tautan, Adrian Petrisor si Sebastian Vaida, este de a fotografia 24 de masive montane, intr-un interval de timp de 2 ani, urmand ca in anii care urmeaza sa continue si cu celelalte masive, in etapele diferite.
Rezultatul celor 2 ani de munca se va putea vedea in imagini unice din crestele Carpatilor, surprinse in diverse ipostaze, in diverse anotimpuri, in conditiile meteo pe care le vor intalni la acele momente si din perspective diferite. Pentru ca, desi merg mai multi fotografi, imaginile difera foarte mult, deoarece fiecare fotograf vede lumea prin propria prisma. In plus imaginile vor fi insotite de texte, pentru ca cititorii sa-si faca o idee despre ce au vazut si intalnit, si despre ceea ce ar intampina daca ar decide sa parcurga acelasi traseu.
Vorbind despre ce vor face efectiv in cadrul proiectului, cei patru fotografi fac lucrurile sa para foarte simple. ”Dorim sa prezentam, intr-o maniera cat mai placuta si usor de citit, Romania aflata la altitudine si vazuta prin obiectivul foto si, de ce nu, experientele traite acolo. Si, nu in ultimul rand, vom prezenta locatiile din proiect cu ajutorul imaginilor dinamice, a filmelor. Vom realiza filme scurte cu momente care ni se par interesante (de la rasarit, la apus, la roua care se depune dimineata pe iarba si dispare la primele raze de soare). Iar pentru cei pasionati de fotografie, vom realiza scurte prezentari si review-uri de echipament foto.”
De asemenea, pe parcursul desfasurarii proiectului, vor avea loc expozitii itinerante de fotografie, in diverse orase din tara. Prima expozitie de acest fel a avut loc in Cluj Napoca, intre 27 mai si 3 iunie 2011, cu ocazia festivalului international de arta fotografica (www.fiaf.ro). Dupa care, expozitia a plecat mai departe, spre Baia Mare, unde face parte din Anuala de arta fotografica, ce se desfasoara intre 23 si 30 septembrie 2011. Iar de acolo va pleca mai departe, detaliile despre program putand fi gasite pe site-ul asociatiei www.photoromania.info.
Lansarea oficiala a proiectului va avea loc in luna octombrie, la cea de-a 8-a prezentare de fotografie din cadrul proiectiilor DOF (http://photoromania.info/proiecte/photo-dof). Atunci va avea loc o proiectie cu cateva din imaginile surprinse pana acum in acest proiect, iar cei interesati vor putea afla mai multe detalii. Evenimentul seva desfasura la Cluj-Napoca, in jurul datei de 14 octombrie, mai multe detalii gasindu-se pe www.cameraobscura.ro si www.photosharp.ro.
Pentru a vedea cine sunt cei patru fotografi care au ales sa infrunte multele pentru a va aduce Romania mai aproape, le-am cerut sa spuna cateva cuvinte despre ei.
Adrian Petrisor
Ce pot spune despre mine fara sa gresesc este ca sunt un mare iubitor al naturii si tot ce tine de peisajul si frumusetile pe care ni le ofera aceasta. “Vinovatul” pentru acest lucru este bunicul meu din Vatra Dornei, care ma purta de mic, de la varsta de cinci ani, pe munti si prin paduri, dupa ciuperci. El a fost cel care m-a facut sa iubesc si sa respect natura. In paralel, odata cu primul meu aparat pe film, cumparat cu banii primiti de ziua mea, am inceput sa pozez tot ce-mi iesea in cale, cadre mai mult sau mai putin frumoase, simple si de multe ori banale, pe care le intalneam in plimbarile mele. Parintii mei, vazand cati bani cheltuiam developand filme cu gandacei, floricele si copacei, au acceptat sa-mi cumpere un aparat foto digital de 3mp, si astfel pasiunea a devenit mai putin costisitoare, fiind inceputul meu in fotografia digitala. Am ramas in proportie de 80% pe fotografia de peisaj, care ma “prinde” si ma caracterizeaza cel mai bine.
Dia Somogyi
Muntele am inceput sa-l indragesc inca din copilarie. Parintii mi-au insuflat de mica pasiunea lor pentru natura, observand ce bine imi pria aerul tare de munte si cum imi astampara energia. Stiti ranitele alea kaki din anii ’80, cu cadru metalic? Ai mei le-au improvizat facand 2 orificii prin care pedalam in gol, si astfel ma duceau in drumetii in mai toate weekendurile libere, la Creasta Cocosului, Ignis si-n alte locuri frumoase din Maramures.
Inevitabil turele acelor ani se leaga de un SMENA 8 M, cea mai draga piesa din familie, care ne insotea cam peste tot, chiar daca declansarile le faceam cu ratia. Nu-mi amintesc sa fi plans mai aprig ca atunci cand am aflat ca aparatul nostru a facut baie in masina de spalat. Si-au mai trecut cativa ani, in care numaram strangand din dinti si cu degetele incrucisate pana la 24 de pozitii… Pana la primul aparat digital, care mi s-a parut atunci desprins din SF-uri. Sa pot declansa fara economie prea mare, sa pot sterge, sa pot selecta ce merita printat?!?
Intensitatea iesirilor pe munte s-a accentuat o data cu studentia, acum 6-7 ani, prin apartenenta la Club Alpin Roman, sectia Universitara Cluj. Au urmat astfel zeci de ture prin muntii din tara si de pe’afara, in compania unor prieteni deveniti azi o a doua familie.
In prezent, mersul pe munte a devenit un stil de viata, iar impreuna cu fotografia sunt principalele surse si resurse de energie, recuperare si (re)descoperire. Azi cred tot mai mult ca aceste 2 pasiuni devin puternic dependente una de alta, si eu in raport cu ele. Astfel, de cativa ani reusesc sa ma bucur in peste 100 de zile pe an sa nu am semnal telefonic, sa fiu pe creste, in bocanci si echipament de munte, si cu aparatul in mana, departe de tot ce inseamna urban.
Ca tipuri de fotografie, practic de 3-4 ani fotografia sportiva, cochetez cu fotografia de nunta si cu cea comerciala, dar recunosc ca cea mai indragita ramane indiscutabil fotografia de peisaj montan.
… Si asta fiindca fotografiind Muntele ma simt de doua ori mai implinita: leg cele 2 pasiuni ce merg mana in mana; Muntele si fotografia se potenteaza reciproc, eu doar incerc sa ”conlucru” la dezvaluirea frumusetii fiecareia, intr-o maniera personala.
Practic declansand pot da o forma vizuala personalizata propriei perceptii despre munte. Astfel, fiecare imagine surprinsa pe munte povesteste „ceva” in plus – dincolo de cuvinte, despre locul in care ma simt cel mai ACASA.
Dan Tautan
Pentru mine fotografia inseamna o pasiune, pe care o practic cu interes in special pe munte, unde fug de fiecare data cand am ocazia, dar si ca fotograf de sport. Merg pe munte de copil, dar de 6 ani fac parte si din Club Alpin Roman, sectia Universitara Cluj. Pentru mine mersul pe munte este un stil de viata iar fotografia o sursa si resursa de energizare.
Consider ca cele doua pasiuni, Muntele si Fotografia se completeaza excelent si incerc sa le imbin intr-un mod cat mai creativ, sub forma unei permanente provocari. Astfel, de cativa ani incoace, am reusit sa surprind in imagini majoritatea masivelor montane din Romania si nu numai. Fiecare iesire in natura ma determina sa caut noi si noi subiecte, de la creste salbatice, la delicatetea macropeisajului montan. Postarile periodice de pe site-ul personal sunt un mod de a impartasi pasiunile cu ceilalti iubitori de Natura si Fotografie.
Sebastian Vaida
Fotografia mi-a placut de foarte mult timp. Chiar daca suna a cliseu. Asta este… La inceput am facut fotografii fara sa stiu cum anume se fac. Declansam si eram atent la incadrare, subiect, compozitie. Dupa ceva vreme, am inceput sa inteleg cate ceva din ce se intampla in spatiul dintre mine si subiectul fotografiat, adica in aparat. Si dupa multi ani, am inceput sa inteleg si de ce anume fotografiez. Pentru ca imi permite sa comunic. Un mesaj, o emotie, un concept.
Primul aparat foto a fost un Cmena. Am mai fotografiat si cu un Orizont Amator si Zenit. Asta in vremea fotografiei de tip analog. Dupa care au aparut aparatele digitale. HP la inceput, dupa care am trecut pe Canon, cu care fotografiez in prezent. Oricum, dincolo de toate aceste denumiri si marci, singurul aspect care conteaza este pasiunea pentru fotografie. Si aceasta a ramas la fel ca si in prima zi cand am folosit un aparat foto. Si chiar mai mult, a devenit mai stabila, iar lucrurile mai clare.
Sunt intrebat de multe ori ce tip de fotografie imi place. Si cel mai adesea mi-e greu sa raspund. Pentru ca nu am un stil preferat. Imi place fotografia per ansamblu. Ca si mijloc de comunicare. Imi plac imaginile. Si imi plac proiectele fotografice inchegate. Care au un scop clar si care transmit ceva privitorilor.
Cei patru fotografi nu sunt singuri in aceasta initiativa, lor alaturandu-se o serie de parteneri si sponsori: Photosetup, Manfrotto Romania si Foto Gear.