Catalin Paduraru si astrofotografia

Nebuloase, galaxii, stele, Luna, universul …

Privim catre cer in serile senine, admiram stelele si Luna, admiram si ne intrebam: exista viata in alta galaxie?

Ei bine, rapsunsul nu l-am aflat inca dar, ar fi absurd sa ne gandim ca suntem singuri in acest univers imens, nu-i asa?

Fascinatia pentru univers dateaza inca din antichitate. Ne dorim sa patrundem universul dincolo de puterea ochiului uman si pe masura ce tehnlogia ne permite acest lucru, devenim tot mai fascinati de ceea ce descoperim.

Catalin Paduraru este fizican de profesie si din pasiune pentru astronomie si fotografie, reuseste sa aduca universul mai aproape de noi. Catalin este fotograful care a reusit sa surprinda in spatiu navetele americane cuplate la Statia Spatiala Internationala  in timp ce treceau prin fata Soarelui (vezi foto 8 in galerie). Pe noi ne-a capturat cu pasiunea cu care povesteste despre galaxii si nebuloase iar fotografiile lui sunt de-a dreptul fascinainte.  Chiar daca nu reusiti sa descoperiti in totalitate tainele universului, va invitam sa-l  descoperiti pe Catalin si fascinatia universului, surprins prin obiectivul lui….

”Astrofotografia – acum privind in urma – inseamna trairi si experiente de neuitat, dar si realizari care ma fac sa fiu mandru.

 Am luat contact cu astronomia inca din liceu – in 2002, iar pasiunea pentru astrofotografie s-a nascut in timp. Se intampla in singura tabara de astronomie din tara din perioada aceea, si am fost atat de impresionat de cer si tot ceea se afla deasupra noastra incat la intoarcere am decis ca trebuie sa investesc in aceasta pasiune. Din cauza posibilitatilor existente atunci, mi-am construit un telescop modest pentru a putea studia cerul, iar in primii ani am folosit instrumentele astronomie (telescoape si lunete) doar pentru observatii vizuale. Mai tarziu, mi-am dat seama ca pot fi folosite si pentru a fotografia cerul si a surprinde detaliile universului pe care ochiul uman nu le poate percepe.

Aparatele pe film nu garantau mereu o imagine bine focalizata si un workflow prea grozav iar trepiedele folosite nu faceau fata cerintelor tot mai ridicate. Odata cu aparitia magazinelor de profil totul a devenit mult mai simplu si mai accesibil. Dintr-o data aveam acces la camere DSLR foarte bune, obiective de calitate, trepiede de calitate (care imi ofera rigiditatea maxima fara vibratii in timpul expunerilor lungi, lucru extrem de important in general, in fotografia in care se utilizeaza un teleobiectiv/telescop si un timp de expunere lung). Acest lucru mi-a permis sa realizez fotografii incredibile.

Din pasiune pentru astrofotografie am decis in anul 2009 sa merg pana in China sa fotografiez cea mai mare eclipsa totala a mileniului. Din pacate vremea nu a tinut cu  astronomii veniti din toate colturile lumii si am ratat faza de totalitate. In anul 2010 am avut ocazia sa vizitez Gran Telescopio de Canarias, cel mai mare telescop din lume, dar si sa asist la o noapte de observatii astronomice in cel mai mare si important complex de astronomie din emisfera nordica (La Palma, arhipelagul Canare).

Experienta acumulata in timp m-a ajutat enorm pentru a realiza fotografii din ce in ce mai complexe, apreciate la nivel international precum imortalizarea ultimelor misiuni spatiale ale navetelor NASA – Atlantis si Endeavour. Fotografiile surprind in spatiu navele americane cuplate la Statia Spatiala Internationala  in timp ce treceau prin fata Soarelui (vazute de pe Pamant). Chiar in fotografia nr. 8 se poate vedea momentul istoric: ultima andocare a navei Atlantis. Aceasta fotografie a fost foarte apreciata de catre NASA

O alta poza extrem de valoroasa pentru mine este cea in care am reusit sa fotografiez trecerea unui avion prin fata Soarelui in timpul unei eclipse partiale de Soare. Sansele de a surprinde o astfel de fotografie sunt la fel de mici cu cele de a castiga la Loteria Nationala, iar revista Sky&Telescope – cea mai importanta revista de astronomie la nivel mondial a apreciat fotografia ca fiind unica si a desemnat-o “Editor’s choice” pentru acea editie.

Desi fac astrofotografie de mult timp, consider ca universul mai are multe minuni de aratat. Pentru viitor planuiesc si organizez expeditii de fotografiere a eclipselor totale de Soare din Australia in 2012, Islanda in anul 2015 si America in  2017. In plus, planuiesc si o  expeditie in tarile nordice pentru a fotografia superbele aurore boreale.”

Detalii poze galerie:

Poza 1: Calea Lactee fotografiata cu un obiectiv fisheye.

Poza 2: Cometa C/2009 P1 Garradd, nebuloasa planetara M27 si roiul globular de stele M71.

Poza 3: Trecerea unui avion prin fata Soarelui in timpul unei eclipse.

Poza 4: Peisaj cu lumina zodiacala si Calea Lactee.

Poza 5: Luna color.

Poza 6: Nebuloasa Voalul.

Poza 7: Peisaj cu Calea Lactee.

Poza 8: Trecerea Statiei Spatiale Internationale si a navetei spatiale Atlantis prin fata Soarelui.

Poza 9: Catalin Paduraru alaturi de echipamentul pe care il foloseste cu succes.

Mai multe detalii despre Catalin Paduraru si galeria personala, se pot gasi pe site-ul www.astrosnake.com

Dreptul de autor al fotografiilor postate sunt proprietatea exclusiva a fotografului sub numele caruia s-au publicat fotografiile/articolul. Fotograful declara in mod implicit prin inscrierea imaginilor in acest proiect, ca este detinatorul drepturilor de autor asupra acestestora si isi asuma toate consecintele legale in cazul in care se dovedeste ca nu detine drepturile intelectuale asupra fotografiilor. Fotografiile publicate sunt protejate de legea Dreptului de Autor (LEGE nr.8 din 14 martie 1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe ) si orice incercare de utilizare a acestor fotografii fara dreptul explicit al autorului, se pedepseste conform legii in vigoare.  Acest articol face parte din proiectul Prietenii Manfrotto…

 

4 comments