La teste cu trepiedul 293A3 cu cap RC1

Am ales pentru acest test un kit de trepied din seria 290 nou lansata de Manfrotto. Kit-ul 293A3-RC1 se adreseaza fotografilor pasionati avansati care doresc stabilitate maxima pentru un DSLR cu obiectiv zoom 70-300, 70-200 sau similare, atasat.

Kit-ul este recomandat pentru o incarcare de 4 kg in pozitia capului excentric axului, cu alte cuvinte, daca va incadrati cu arsenalul de obiective foto in aceasta categorie, va invitam sa urmariti articolul. Acest lucru inseamna ca in ax ar putea sustine chiar si dublu. Tinand cont de greutatea pe care o sustine fata de greutatea lui proprie (1,8kg), putem spune ca reprezinta un raport excelent pentru fotografii care vor stabilitate dar vor si un trepied usor de transportat.

Kit-ul este extrem de stabil si putem spune ca l-am testat in toate pozitiile cu un obiectiv profesional 70-200mm in conditii de teren denivelat, dupa cum se vede in fotografiile de mai jos.
El este format dintr-un trepied cu 3 sectiuni din aluminiu si un cap detasabil, tip 3Way cu maner, fiind cea mai buna solutie pentru precizie, stabilitate si o greutate redusa.

Picioarele sunt ajustabile in doua unghiuri de deschidere, mecanismul de deschidere fiind usor de manevrat.

Datorita clapetelor rapide ajustabile (au un ibus din dotare pentru stragerea sau elibererea intensitatii clapetei), picioarele se desfac foarte rapid.
Lipsa spreader-ului ofera un mare avantaj.
Aici trebuie sa facem o precizare. In primul rand, trepiedele Manfrotto nu au nevoie de spreader deoarece sunt foarte stabile. Avantajul pe care il ofera lipsa spreader-ului este faptul ca permite pozitionarea picioarelor pe planuri independente de inaltime si  intoarcerea coloanei centrale cu capul in jos, lucru util in fotografia macro.

Inaltimea maxima la care ajunge un tot cu cap si aparat este suficienta pentru un adult cu o inaltime medie de 180cm.

Capul 3Way cu maner este usor de manevrat. Ajustarile de tilt vertical si panoramarea se fac de la maner, iar tiltul lateral se face individual.
Manerul ofera miscari line de panoramare ceea ce confera o facilitate in plus pentru utilzarea aparatului foto in functie video. Comenzile ergonomice ale capului ofera confort si o precizie sporita.

Coloana centrala este reversibila, adica o putem scoate si intoarce capul in jos, miscare utila in fotografia macro.

Un alt mare avantaj al trepiedelor Manfrotto in aceasta categorie, o reprezinta coloana rapida, adica fara levier de care nu aveti nevoie decat la trepiedele speciale de studio, care trebuie sa ridice aparate grele pe format mediu/lat de la 10kg in sus si astfel ar veni in sprijinul fotografului, insa pentru DSRL-urile obisnuite indiferent ca sunt entry, midlde sau pro level, existenta unui levier nu face decat sa ingreuneze miscarile fotografului si de aceea, sunt preferate trepiedele cu coloana rapida.

Trepiedul mai are un lucru interesant si util la coloana, imediat sub cap, exista un guler din cauciuc cu scop anti-soc. El protejeaza camera de un eventual impact dur in cazul in care uitati sa strangeti fluturasul care actioneaza coloana centrala. In plus, coloana are  o forma cu 3 fatete care previne rotirea si ajuta la cresterea preciziei pozitionarii camerei.
Si ca sa fie si mai buna vestea pentru fotografi, acest kit are un pret extrem de accesibil fata de facillitatile pe care le ofera, putand fi declarat cel mai bun raport calitate/pret din clasa lui.