Cum fotografiem Draconidele

Romania mai are parte sambata noapte de un fenomen astrologic deosebit: Draconidele. Cei care au ratat Perseidele de la mijlocul lunii august au acum sansa de a surprinde un ploaia de meteoriti si de a face o multime de fotografii.

Tocmai de aceea am vorbit cu prietenul Manfrotto, Catalin Paduraru, cel care ne-a invatat cum sa fotografiem galaxiile, ca sa ne dea cateva sfaturi simple si foarte clare pentru a reusi sa surprindem in imagini Draconidele.

Astfel, cu ocazia maximului curentului de meteori sau stelele cazatoare, Draconide, Catalin ne recomanda in primul rand sa nu ratam acest spectacol astral unic. ”Desi nu exista un mod precis de estimare a curentului, astronomii profesionisti asteapta intre 60 si 600 de meteori pe ora in perioada de maxim. Ploaia de meteori va avea loc sambata 08.10.2011 de la inceputul serii pana la aproximativ ora 00.00. Pentru observatii vizuale nu este nevoie de echipament special (telescoape sau lunete) ci avem nevoie doar de o zona cu cer negru (cat mai departe de poluarea luminoasa) si de haine cat mai groase. Pentru a fotografia meteorii avem nevoie de un trepied cat mai stabil, un aparat foto, un obiectiv cat mai wide si o telecomanda cu fir.

Tehnica de fotografiat este urmatoare:

  • se monteaza trepiedul, aparatul foto si obiectivul
  • se incadreaza cat mai “artistic”
  • se pune obiectivul pe focalizare manuala, se opreste stabilizarea (daca exista) si se focalizeaza pe infinit
  • se seteaza aparatul foto in totalitate pe manual: diafragma cat mai deschisa, balansul de alb pe zi, calitatea imaginilor pe JPG si ISO 800
  • timpul de expunere se alege intre 20-30 secunde in functie de cat de negru este cerul, se alege in asa fel incat cerul sa nu fie supraexpus
  • se selecteaza modul de declansare rafala
  • se conecteaza telecomanda cu fir (cele fara fir nu suporta modul bulb si nu sunt bune)
  • si in ultimul rand se declanseaza cu telecomanda blocand-o pe modul bulb, astfel aparatul foto o sa faca fotografii in mod automat pana il oprim din telecomanda.

Urmarind pasii de mai sus puteti sa realizati fotografii la meteori in orice situatie, dar este nevoie si de putin noroc. Si va reamintesc inca o data, nu neglijati hainele groase.

Cer senin!”

Mai multe detalii despre Catalin Paduraru si galeria personala, se pot gasi pe site-ul www.astrosnake.com

Articole suplimentare despre astrofotografie gasiti aici si aici.